Gymtopia in de club

Tips & Tricks om Gymtopia in je clubwerking en trainingen te integreren.

1. Integreer (stukjes van) Gymtopia-oefeningen in je opwarming.

Bijvoorbeeld touwspringoefeningen. Deze zorgen voor een prima cardio-gedeelte en zijn goed voor het leren kaatsen en de coördinatie.

2. Ook tijdens de kracht, houdingsscholing, lenigheidstraining, … kan je linken leggen met oefeningen de Gymtopia-oefeningen.

3. Wees creatief in het materiaalgebruik:

  • 2 blokken/plinten/… naast elkaar kunnen dienen als steuntjes/klossen
  • een omgekeerde bank gebruiken als balk
  • in een "recht geplaatste" mini-trampoline of dubbele mini kan je heel wat oefeningen maken uit het kikker-programma (de buik- en/of rugval kan je ook prima oefenen op een valmat)
  • Om een mattenstapel te maken kan je blokken/ 2 plintdelen/ banken als basis gebruiken en 1 valmat erbovenop leggen. Zo beperk je het aantal valmatten.
  • Leerlingenbrug: 2 klossen naast elkaar op plinten/blokken
  • Paddenstoel: lage bok, mousse paddenstoel, (grote) emmer met matje erover,… gebruiken

4. Maak Gymtopia-groepjes naargelang de leeftijd en/of het aantal trainingsuren in je clubstructuur voor de 7- en 8-jarigen:

  • Gymtopia 1 (1ste leerjaar) - Gymtopia 2 (2de leerjaar)

OF

  • Gymtopia 1 (1 training van 1,5u) - Gymtopia 2 (2 trainingen van 1.5u) - Gymtopia 3 (2 trainingen van 2u) - …

Zo kan je de sporters indelen naargelang hun niveau en ambitie, is een doorstroom tussen de groepjes mogelijk en traint iedereen met dezelfde basis, maar zijn er uitbreidingsmoglijkheden ifv het kind. Ook voor de ouders is het op deze manier duidelijk dat het basisprogramma voor alle kinderen gelijk is.

5. Het kan een meerwaarde zijn om samen te werken in een multidisciplinair trainersteam.

Bekijk met je collega-trainers uit de club waar jullie sterktes liggen en speel hier op in. Een trainer die expertise heeft in het trampolinespringen begeleid de sporters een ca 20 minuten in het kikkerprogramma, vervolgens schuiven de sporters door naar een andere trainer die het accent legt op de oefeningen van het aap-programma, …

Je kan uiteraard er ook voor kiezen om als trainer een volledige training te geven met het accent op een aantal diertjes en op een ander moment in de week geeft een collega-trainer een 2de les met het accent op de andere bewegingsfamilies.

Er zijn tal van mogelijkheden om dit aan te pakken, ons advies: zet als trainer je sterktes in de verf om de sporters te begeleiden.

6. Gebruik de Gymtopia-kijkwijzerfiches en het beeldmateriaal ter ondersteuning

7. Bekijk als je je training maakt het programma in z'n geheel.

Je kan oefeningen uit een andere bewegingsfamilie vaak gebruiken als tussenoefening in je circuit. Maak je circuit met methodische opbouw en plan als tussenoefeningen enkele Gymtopia-oefeningen.

8. Volg opleidingen en bijscholingen om je verder te bekwamen en te informeren.

Het Kaderweekend op 24 en 25 oktober zal een groot aanbod Gymtopia-sessies omvatten. Zowel meer algemene sessies over de visie en de integratie in je club en je trainingen, als meer specifieke sessies rond het aanleren van elementen en bewegingen.

Maar ook clinics of andere bijscholingen kunnen je verder helpen. Kijk ook eens over het muurtje van een andere discipline.

Wil je graag op de hoogte blijven van Gymtopia? Laat hier je mailadres achter.